W ramach projektu „Wracając do korzeni…” uczestnicy ŚDS Zacisze mieli możliwość bliższego poznania tradycji kulinarnych, zwyczajów oraz starych zawodów Podlasia. Z tej niezwykłej bazy tradycji wybraliśmy: podpłomyki (zwane podlaską pizzą), zaguby, zwyczaje kiszenia kapusty i wykorzystania kiszenia w życiu codziennym, spotkania z garncarzem i kaletnikiem. Mogliśmy także samodzielnie utkać smycze ze wzorem etnicznym. Przez tą wspaniałą podróż przeprowadzili nas specjaliści: Warsztatownia Czerwone korale z Czarnej Wsi Kościelnej oraz ZAGUBEK – Nadbużański Ośrodek Promocji Produktu Lokalnego w Drohiczynie. Dzięki warsztatom wokół tradycji mogliśmy bliżej poznać historię zawodów i potraw, która wcale nie jest taka oczywista jak się nam wydawało. Jednak największym odkryciem był fakt, że kapusta kiszona i ogórki kiszone nie są polskim wynalazkiem! Łączyliśmy tradycję z nowoczesnością, łączyliśmy smaki, rozmawialiśmy o uciekającym czasie, ale łączyła nas fascynacją kulturą, której osią jest zawsze człowiek i jego relacje! Chyba największą rekomendacją warsztatów jest to, ze wdrożyliśmy wiele z poznanych technik do codziennego życia naszego ŚDSu (jak inspiracje pająkami, które obecnie zdobią nasze okna!). A jeśli chcecie wiedzieć więcej o naszych poszukiwaniach historii zajrzyjcie na nasz profil na Facebooku, gdzie bardziej szczegółowo opisaliśmy to, czego się dowiedzieliśmy!
Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024